четвъртък, 19 януари 2012 г.

Price Tag

Днес ходих на презентация на джава юзър група в Дюселдорф на тема "Откъде идват грешките в софтуера". Тъй като щях да закъснея реших да хапна преди това. Голям wurst с още по-огромна порция картофи.
След това се отправих към залата за презентацията. Оказа се, че и там имало ядене. Пф, ако знаех, нямаше да съм ял три поредни дена.
Взех си един сандвич, една курабийка и малко кола, колкото да не съм капо.

Впечатление ми направи плаката, който бяха закачили - събират пари за благотворителност, за лечение на болни деца. Събраните пари щели да бъдат удвоени от спонсорите. На фона на големите маси с ядене и пиене, отне ми няколко минути докато видя една касичка с размери "детска", в която се пускаха стотинки.
Пълната порнография.
В началото на презентацията казаха как предния път били събрали над 1000 евро.
Само сандвичите за цялата зала (300-500човека), няколкото каси безалкохолно, бирата за after party-то и няколкото лиценза на софтуери, които раздадоха в началото, правят доста над 1000 евро...

Презентацията и тя бяше леко отбий номера, тип реклама на какви продукти предлагат за тестване. Така и не разбрах откъде идват грешките в софтуера (освен от клишираните входни данни, неясно поставени условия, нужда от тестване и т.н.)

Един от интересните примери беше, как била имплементирана функцията за катапулт на някакъв тип самолети. Функцията трябвало да е активна, когато самолета е на минимум 1м височина от земята. Някакъв пилот решил за проба да види какво ще стане като натисне копчето, когато самолетът е паркиран. Самолетът подскочил на доста високо, след което паднал и бил тотално потрошен. Имплементацията била следната - сравнявало се височината спрямо надморското равнище - което включва 99% от всички летища в света.

Няма коментари: