четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Плюшкин


Може ли и немците да са долни.... не съм го вярвал, но явно може.
Днес бях на друг търг - за куфари. Събитието се състоя на летището в Дюселдорф. Имаше над 100 куфара, раници и сакове с различни размери. Изненада за мен беше, че куфарите се продават със съдаржанието им.... наддаваш без да знаеш какво има вътре, но ако спечелиш получаваш всичко.

Не знам дали ако се продаваха празни куфари щеше да има толкова "играчи".
Средно големите куфари вървяха по 30-40 евро. Някои бяха запазени, други бяха скъсани, със счупени дръжки, но всичко се продаде. Да ви имам и мерака. След като някой се сдобие с куфар, започна задълбочено претърсване какво има вътре и изхвърляне на ненужното. Едно чернокожо семейство, мъж и жена, си взеха 3 от най-големите куфари.... айде да предположим, че са им трябвали за пътуване. Обаче мъжът беше облечен с костюм, вратовръска, обувки, безжично hands-free на ухото, жената също с hands-free. Като ще показваш някакъв статус, ходи си купувай куфарите от магазина, какво ми обикаляш търгове за забравени куфари.
Едно друго семество взе към 4 големи куфара и още 4-5 по-малки= общо 10 куфара. Отвън сигурно го чакаше огромното Ауди-прасе, за да ги побере всичките куфари, обаче и той обикаля търгове за забравени вещи.
Една кифла пък, тип пача, спечели един огромен куфар. Отвори го, разхвърля всичко обаче май не беше доволна и отиде да го върне. После наддава за друг куфар - същия като моя счупения, също със счупена дръжка :).... 48 евро. Направо не можах да повярвам. В България абсолютно същия, чисто нов, директно пристигнал от контейнер от Китай, струва 25 евро.
След като го взе, веднага започна да го ровичка и да преглежда какво има вътре. Явно не и трябва за пътуване, защото кой нормален човек би си взел счупен куфар за 48 евро. Но виж нещата вътре може и да си заслужават.
Друг чичо пък си взе кашон пълен със 150 чифта очила с диоптър за 60 евро. По дяволите какво ще ги правиш тези 150 чифта очила. Нито имаш сертификат за качество, нито знаеш на кои очила какъв диоптър има.

Повечето от багажите бяха пълни с дрехи. Питам се нямаше ли да е по-добре тези дрехи да се изпратят на децата в Африка, вместо да го получават червясалите от пари германци? Нямаше ли да е по-добре очилата с диоптър да се изпратят на децата в Африка да имат с какво да четат?
Също не стана ясно къде ще отидат парите от търга. Ако беше благотворителна акция, щяха да я обявят в началото. Кой решава, че загубеният багаж може да се използва за реализиране на печалба?

А черешката на тортата беше на края разбира се. След като свършиха куфарите, започнаха да търгуват gsm-и. За тях наддаваха точно трима човека. Единия накупи сигурно поне 50 телефона. Продаваха се по 4-5 парчета на веднъж.... за колосалната цена от 10-15-20 евро.
След телефоните преминаха на бижута. Тука вече ме разбиха тотално. Злато, сребро, пръстени, верижки. Една от торбичите със злато май беше към 200гр, не разбрах колко точно, но цената на която я взеха беше 1800 евро, а това е доста под пазарната цена явно. Човекът който се охарчи после накупи и други работи и олекна общо около 5000 евра и ги извади директно от джоба си, защото се плащаше в брой всичко.

На всичкото от горе всички злата бяха описани, кое какво е, колко тежи, колко карата.... значи си имат система. Всичко се преглежда сортира и т.н.
Откъде ги намират с килограми тия злата? И аз искам така.
На това му се казва не търг, ами бизнес!

Имаше и телевизионен екип, който снимаше. Естествено това със златата накрая не го снимаха. С интерес очаквам да гледам предаването им, за да видя дали ще кажат къде отиват паричните средства.


Изводът:
-Някой дебел чичо германец става още по-дебел!

1 коментар:

malcho каза...

само да отбележа, че това беше вторият търг в рамките на 1 седмица, на 14 декември пак ще има, а също и в началото на февруари.
Без коментар!